Drumul lavandei …

Întrucât lavanda este mai mult decât o plantă ornamentală, este una medicinală cu foarte multe proprietăți terapeutice, am decis să facem ceva pentru a aduce în prim-plan acest aspect. Drumul lavandei de la cultură la produsul finit, un eveniment de educare despre ceea ce înseamnă lavanda, care sunt proprietățile sale și ce beneficii putem avea noi prin consumul de lavandă, atât pe parte interna, cât și externă. Avem deosebita plăcere de a fi răspuns afirmativ o serie de invitați de pe raza județului. Aici le-aș preciza pe doctorul Amalia Găvriluț, pneumolog, medicul generalist Anca Ierema și Alina Jugrestean, medic psiholog, întrucât lavanda, mai mult ca orice, este recunoscută pentru calmarea stărilor de agitație și pentru liniște.

Printre invitații Coșului cu Lavandă de la Fetindia se numară prof. Adriana Dărăban, catedra dermato – farmacie și cosmatologie, șef lucrări Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad, Hancila Dull Maria Gertrud, curs masaj și aromaterapie, inginer horticultor Andreea Elisabeta Henter, autor „Lavanda magica – Călătorie într-o lume mov parfumată”. 

De la eveniment nu vor lipsi meșterul popular Nelu Mangău, cioplitor în lemn de mici dimensiuni, Buzila Dumitru, miere bună din Bucovina, Alin și Alina Prunean, de la „Colțul Românesc”, Lia și Oriana Aslovici, family handmade sau Nicole Pecican, bijuterii cu cristale Swarovski.
În cadrul atelierelor vor prezenta lucrări Leontina Prodan – păpușa levănțică, surioara păpușii de cânepa, Alex Bogdan Ilies – cusături tradiționale de pe Valea Someșului, Florina Blaga cu „matușile din Aghireș”, cusături tradiționale din zona Aghireș și Fetindia, iar în cadrul evenimentului vom culege mecanizat lavanda, o vom distila și vom demonstra cum se obține ulei esențial de lavandă, cum se fabrică săpunul solid, dar și delicatese pentru curioși: biscuiți cu lavandă, muffins cu lavandă, dulceață de cireșe cu lavandă.
Vă așteptăm cu drag!