Procesarea lavandei

În ultima perioadă lavanda a devenit mai mult decât planta care înmiresmează casele. Vrem să pătrundem în lumea colorată a acestei plante şi intrăm în povestea „Coşului cu lavandă” din Fetindia, o poveste scrisă de familia Dîrjan din această localitate.

Pornită ca o afacere de familie, lavanda a devenit pentru familia Dîrjan din Fetindia planta care înseamnă mai mult decât parfumarea frumoasă a caselor. Familia Dârjan este exemplul familiei moderne, care nu a lăsat satul să piară. S-au ambiţionat să construiască ceva acolo, la ei acasă, în Fetindia. Veneau după o exeprienţă de peste zece ani în afara ţării, unde atât Adi, cât şi Cristina au muncit în diferite domenii de activitate. Întorşi acasă, aceştia au pus bazele unei plantaţii de lavandă. Nu aveau la acel moment teren suficient şi au recurs la achiziţionarea mai multor parcele de pământ în localitate. Au început investiţia în butaşi de lavandă, iar sub ochii lor, plantaţiile au crescut şi s-au dezvoltat. „Totul a început din dorinţa de a face ceva. Suntem persoane cărora ne place să muncim, nu am fugit niciodată de muncă şi atunci am decis să punem osul la treabă. Veneam după o experienţă de 15 ani în afara ţării. Noi am început încă de când eram în Italia să investim în România. Am plantat la început un hectar de nuci, apoi încă unul, ulterior am plantat aluni, iar în 2014, când ne-am întors definitiv acasă, am plantat lavandă”, precizează Cristina Dîrjan.

Momentan, familia Dîrjan se numără printre puţinii cultivatori de lavandă care procesează lavanda de la A la Z. În acest scop, ei deţin un mecanism de procesare a acestei plante, fiind printre puţinii care au în portofoliu acest sistem. „Suntem la nivel naţional singurii care procesăm lavanda pe parte alimentară şi care avem tot circuitul acesta: de la producere până la procesare pe partea alimentară. Pe parte cosmetică mai sunt, însă pe parte alimentară suntem singurii, din informaţiile pe care le avem”, mai spune Cristina Dîrjan.

Ei procesează lavanda pe parte alimentară, fiind singurii din ţară care fac acest lucru în mod acreditat. Suntem şi noi părtaşi la realizarea unei reţete vechi, cu miere de albine, un aliat prețios al organismului, și lavandă, un relaxant natural al sistemului nervos și al sistemului muscular. Un gust deosebit și mai mult decât atât, sănătate la pachet, susţine Cristina Dîrjan, cea care a pus în practică o astfel de reţetă de biscuiţi. „Eu am studiat managementul în turism şi comerţ şi odată cu descoperirea lavandei şi a proprietăţile pe care le are, am luat decizia de a folosi lavanda «altfel». Atunci am căutat şi am descoperit că se pot face multe produse alimentare din lavandă. Am început cu biscuiţii cu lavandă, apoi am venit cu ciocolata din dorinţa de a pune în valoare şi partea cea mai dulce. Am mers mai departe şi am obţinut din floarea de lavandă măcinată ca ingredient în bucătărie, am mers pe zahăr cu lavandă măcinată, am combinat-o cu mierea de albină”, completează Cristina Dîrjan

Din laboratorul din Fetindia, ciocolata şi biscuiţii cu lavandă pleacă în marile lanţuri de magazine naturiste din ţară, cererea fiind foarte mare în acest sens, susţin membrii familiei Dîrjan.

În opinia familiei Dîrjan, agricultura poate constitui salvarea României şi plantaţiile pot aduce un aport major în economia unei familii, precum şi a unei comunităţi. „Am început cu 70-80 de ari. Ulterior, am mai achiziţionat câteva suprafeţe şi am ajuns în momentul de faţă la 2,5 ha de cultură înfiinţate. Momentan, mai avem pregătiţi butaşi, adică material săditor pentru înfiinţarea unor noi culturi. Ne propunem să ne extindem în acest an cu cultura de lavandă. Această plantă se pliază foarte bine pe solul şi clima din zona noastră. Nu este o plantă pretenţioasă, însă, în anumite condiţii, are nevoie de o atenţie specială. Suntem în cel de-al treilea an de conversie ca şi cultură ecologică şi nu am aplicat niciun fel ierbicid sau pesticid. Fiind o cultură ecologică, volumul de muncă creşte semnificativ. Nu putem să-i aplicăm tratamente, astfel că trebuie să o săpăm manual. În primii trei ani am săpat-o de şapte-opt ori pe an, ceea ce nu e puţin deloc”, completează Adrian Dîrjan.

Toate culturile familiei Dîrjan însumează momentan peste șapte ha de teren şi intenţionează să-şi dezvolte culturile existente. Pornită ca o afacere de familie, lavanda de Fetindia, sub numele de desfacere „Coşul cu lavandă”, a devenit cunoscută la nivel naţional pentru gama de produse pe care le are în componenţă. Însă, cel mai important, dincolo de partea alimentară şi de cea cosmetică, este pasiunea pe care producătorii o pun în fiecare părticică a produselor.

Sursa: Sălăjeanul